Welke kosten voor de Inkomstenbelasting en OB mag ik aftrekken?

Welke kosten mag ik aftrekken? Alleen zakelijke kosten. Privé-uitgaven zijn niet aftrekbaar. Voorbeeld U hebt een smartphone met een abonnement. U gebruikt uw mobiel privé maar ook zakelijk. De verhouding privé/zakelijk is 60/40. Dan mag u 40% van de abonnementskosten aftrekken. Zie verder het Overzicht van mogelijk aftrekbare zakelijke kosten. Mag ik de kosten in 1 keer […]

Welke kosten mag ik aftrekken?

Alleen zakelijke kosten. Privé-uitgaven zijn niet aftrekbaar.

Voorbeeld

U hebt een smartphone met een abonnement. U gebruikt uw mobiel privé maar ook zakelijk. De verhouding privé/zakelijk is 60/40. Dan mag u 40% van de abonnementskosten aftrekken.

Zie verder het Overzicht van mogelijk aftrekbare zakelijke kosten.

Mag ik de kosten in 1 keer aftrekken?

Dat hangt ervan af:

Is uw aankoop goedkoper dan € 450? Of hebben uw kosten betrekking op 1 jaar?
Bijvoorbeeld de kosten voor kleine kantoorartikelen en vakliteratuur. En onderhoudskosten van uw auto. Dan trekt u ze in 1 keer af. Dat doet u in het jaar waarin u de kosten had.
Is uw aankoop € 450 of duurder én gebruikt u hem langer dan 1 jaar?
Bijvoorbeeld de aankoop van machines, auto’s en inventaris. Dan trekt u de kosten gespreid af over die jaren. Dat heet afschrijven. Daarbij houdt u ook rekening met de restwaarde van uw aankoop. Dus met de waarde die bijvoorbeeld uw machine of apparaat nog heeft als u hem niet meer gebruikt voor uw verdiensten.

Voorbeeld

U koopt een professioneel fototoestel voor € 6.000 en gebruikt deze 5 jaar. Na die tijd is uw fototoestel nog € 1.500 waard. Per jaar trekt u dan af: (€ 6.000 – € 1.500) : 5 = € 900.

1. Mag ik kosten aftrekken die ik maakte voordat ik startte met mijn bedrijf?
Ja, als u die kosten maar hebt gemaakt voor uw bedrijf. Bijvoorbeeld voor het verkennen van de markt. Of het inwinnen van advies.

2. Trek ik de kosten af mét of zónder btw?
Zónder btw, als u de btw kunt aftrekken in uw btw-aangifte.

3. Hoeft u geen btw-aangifte te doen? Of mag u de btw niet aftrekken in uw btw-aangifte?
Trek dan de kosten inclusief btw af in uw aangifte inkomstenbelasting.

4. Bewaar ik bonnetjes en facturen?
Ja, dat moet u zeker doen. Want u moet ons kunnen laten zien dat u de kosten echt hebt gemaakt. En dat u ze hebt gemaakt voor uw bedrijf.

4. Bewaar ik bonnetjes en facturen ook voor de btw/omzetbelasting?
Ja, dat moet u zeker doen. Want u moet ons kunnen laten zien dat u de kosten echt hebt gemaakt. En dat u ze hebt gemaakt voor uw bedrijf. U kunt alleen btw aftrekken van zakelijke uitgaven waarvoor u een factuur ontvangt. U kunt alleen btw terugvragen van een factuur waarop btw staat. Deze factuur moet voldoen aan de eisen voor een btw-factuur.

Voor de volgende facturen gelden afwijkende regels:

Bron: Belastingdienst.nl