Wat zijn voorbeelden van zakelijke kosten voor een IB-ondernemer?

Overzicht mogelijk aftrekbare zakelijke kosten Bekijk per soort kosten welk deel van uw zakelijke kosten u mag aftrekken. Soort kosten Welk deel van de kosten is aftrekbaar? Toelichting Werkruimte thuis 0%, met uitzonderingen. Gebruik ons hulpmiddel om te bepalen of de kosten voor uw werkruimte in uw woning aftrekbaar zijn. Voedsel, drank, genotmiddelen Er geldt een drempel […]

Overzicht mogelijk aftrekbare zakelijke kosten

Bekijk per soort kosten welk deel van uw zakelijke kosten u mag aftrekken.

Soort kosten Welk deel van de kosten is aftrekbaar? Toelichting
Werkruimte thuis 0%, met uitzonderingen. Gebruik ons hulpmiddel om te bepalen of de kosten voor uw werkruimte in uw woning aftrekbaar zijn.
Voedsel, drank, genotmiddelen Er geldt een drempel van  € 4.600.

In plaats van deze drempel mogen ondernemers voor de inkomstenbelasting 80% van deze kosten aftrekken in hun aangifte en ondernemers voor de vennootschapsbelasting 73,5%.

Onder de post ‘voedsel’ vallen zakenlunches en -diners (ook de fooien).

Denk bij ‘drank’ aan koffie, thee, melk en frisdrank.

Bij ‘genotmiddelen’ moet u denken aan onder andere sigaretten en sigaren.

Representatie, congressen, seminars, studiereizen
(inclusief reis- en verblijfkosten)
Er geldt een drempel van  € 4.600.

In plaats van deze drempel mogen ondernemers voor de inkomstenbelasting 80% van deze kosten aftrekken in hun aangifte en ondernemers voor de vennootschapsbelasting 73,5%.

Onder ‘representatie’ vallen onder meer de kosten van recepties. Ook relatiegeschenken vallen in het algemeen onder ‘representatie’

Voor de reis- en verblijfskosten mag u maximaal € 1.500 aftrekken. Was het voor uw werk noodzakelijk om een congres en dergelijke bij te wonen? Dan geldt dit maximum niet.

Telefoonabonnement thuis 0%
Zakelijke telefoongesprekken thuis 100%
Algemene literatuur 0%
Vakliteratuur 100%
Werkkleding 100% Werkkleding is kleding die u (bijna) uitsluitend kunt dragen in het kader van uw onderneming. Dit moet blijken uit de uiterlijke kenmerken van de kleding, bijvoorbeeld: een uniform of overall. Is de kleding ook geschikt om buiten uw onderneming te dragen? Dan moet de kleding zijn voorzien van een beeldmerk met een oppervlakte van minimaal 70 cm2. Het beeldmerk moet verwijzen naar uw onderneming.
Kleding (geen werkkleding) 0%
Persoonlijke verzorging 0%
Aktetassen e.d. 100%
Apparatuur en instrumenten die niet
tot het ondernemingsvermogen horen
0%
Verhuizing beperkt
Dubbele huisvesting beperkt
Geldboeten 0%
Auto van de zaak beperkt
Zakelijke kosten eigen auto Een vast bedrag van € 0,19 per kilometer.
Zakelijke reiskosten openbaar vervoer, taxi en vliegtuig 100% van de werkelijk gemaakte kosten Vaartuigen voor representatieve doeleinden U moet kunnen aantonen dat u deze kosten werkelijk gemaakt hebt. Bewaar bijvoorbeeld uw treinkaartje. Reist u met een OV-chipkaart? Maak dan een uitdraai van uw reizen.
Vaartuigen voor representatieve doeleinden 0%

 

Bron: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/werk-en-inkomen/content/aftrek-zakelijke-kosten